Desserts

Cupcakes met braambessen

Tja, wat moet je als je dagelijks een halve kilo braambessen uit eigen tuin hebt? Er cupcakes mee maken tiens!

Sinds ik ooit een super eenvoudig én vegan recept voor cake gevonden heb, maak ik trouwens altijd hetzelfde beslag. Het lukt altijd, smaakt heerlijk en is bovendien belachelijk eenvoudig. Dus waarom veranderen? 😉

Dit recept wil ik dan ook graag met je delen!

Je kan de topping (frosting) natuurlijk ook gewoon weglaten en een – al even lekkere – muffin overhouden. Maar geef toe…met zo’n kleurrijke toef slagroom zien ze er alleen maar mooier uit.

Nou ja, toch als je even voorbij m’n erbarmelijke decoratieve capaciteiten kan kijken 😉

Dan maar gewoon een flinke klodder erop! 😉

Ingrediënten

Voor de cupcakes

  • 200 gram griesmeel (het meel, niet de instanpudding)
  • 50 gram patisseriebloem
  • 200 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram kokosrasp (hoe fijner, hoe beter)
  • 450 ml plantaardige yoghurt (meest geschikt zijn: kokosyoghurt, sojayoghurt)
  • Merg van 1/2 vanillestokje (of 1 tl extract)
  • 2 tl bakpoeder
  • 6 el citroensap
  • snufje zout
  • een handvol braambessen – afgespoeld en uitgelekt

En verder: cupcakevormpjes!

Voor de topping

  • 1 pakje plantaardige slagroom naar keuze (kokos, rijst of soja, bijv. deze)
  • een handvol braambessen – afgespoeld en uitgelekt

Bereiding

Voor de cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng alle droge ingrediënten voor de cupcakes in een grote kom. Doe de yoghurt en het citroensap erbij en roer het geheel met een spatel flink door mekaar. Zorg dat er zo min mogelijk klonters overblijven.
  • Meng daarna voorzichtig de braambessen onder het beslag.
  • Vul de vormpjes tot net onder de rand met het beslag. Plaats in de oven en laat – afhankelijk van je oven – ongeveer 20 minuten bakken. Controleer of de cake gaar is door er met een dun mes in te prikken. Als er nog deeg aan het lemmet blijft kleven, bak je nog ietsje langer.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de topping

  • Klop de vegan slagroom stijf zoals aangegeven op de verpakking (dit gaat nog beter als het pakje vooraf flink gekoeld is).
  • Doe de braambessen in de blender en mix tot een gladde coulis. Spatel deze vervolgens voorzichtig onder de slagroom tot die mooi roze/purper/whatever…is 😉
  • Plaats de topping nog minstens 1 uur in de koelkast alvorens de cupcakes af te werken.

Smullen maar!

Hoe graag wil jij hier je tanden inzetten? 🙂

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago

De magie van paddenstoel poeder in je dagelijkse eetpatroon

Het gebruik van supplementen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden ter aanvulling op onze…

2 jaar ago

Black friday deals voor veganisten (2025)

Op deze pagina verzamel ik alle black friday deals voor veganisten en die leuk kunnen…

2 jaar ago

De design keuken als kloppend hart van de moderne leefruimte

Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk…

2 jaar ago