Hoofdgerechten

Gnocchi met schorseneren en rode wijnsaus

Schorseneren worden vaak gegeten met melksaus. Dat kan natuurlijk ook met de sojamelk variant, maar ik had deze keer toch zin om eens wat anders te doen; met gnocchi en rode wijnsaus!

Risicovol? Jazeker. Maar het heeft (gelukkig) goed uitgepakt 😉

Wel opletten; in de lokale volksmond noemen ze schorseneren niet voor niets ‘huisvrouwenverdriet’. Ze zijn lastig te schillen en ze bevatten een wel erg kleverig vocht dat nauwelijks van je handen (laat staan uit je kleren) te krijgen is.

Je bent er dus even mee bezig en draagt best een keukenschort en handschoenen. Daar staat tegenover dat schorseneren qua smaak hemels zijn, dus die moeite zijn ze dubbel en dik waard. Je kan ook kiezen voor diepgevroren schorseneren, maar natuurlijk zijn die qua smaak niet te vergelijken met de verse.

Als het snel moet gaan…ja, dan wel 🙂

ingrediënten

  • Gnocchi voor 4 personen (gekocht of zelfgemaakt)
  • 250 gram schorseneren
  • 3 sjalotjes
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 el olijfolie
  • een handvol gemengde sla

Rode wijnsaus

  • 30 gram sojaboter – bakken en braden
  • 2 sjalotjes – gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blaadje laurier
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes salie
  • 1 teentje look – gesnipperd
  • 300 ml vegan rode wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • peper en zeezout

Bereiding

  1. Maak de gnocchi
  2. Schil de schorseneren en snij ze in stukken van ± 2 cm. Leg ze ondertussen in een kom met koud water en citroensap zodat ze niet verkleuren.
  3. Zet een pot water op het vuur en kook de schorseneren in 15 minuten gaar.

Rode wijnsaus

  1. Smelt de sojaboter en fruit daarin de sjalotjes en knoflook.
  2. Voeg de tomatenpuree toe en roer flink door elkaar.
  3. Voeg de kruiden toe en overgiet met de rode wijn. Laat even inkoken tot de alcohol verdampt is.
  4. Giet de bouillon erbij en laat verder inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
  5. Giet de saus door een zeef.

Serveren

Verwarm de gnocchi even mee in de saus en schep het in een bord. Leg er een paar schorseneren en wat gemengde sla bovenop. Ready to eat!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

Recent Posts

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago

De magie van paddenstoel poeder in je dagelijkse eetpatroon

Het gebruik van supplementen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden ter aanvulling op onze…

2 jaar ago

Black friday deals voor veganisten (2025)

Op deze pagina verzamel ik alle black friday deals voor veganisten en die leuk kunnen…

2 jaar ago

De design keuken als kloppend hart van de moderne leefruimte

Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk…

2 jaar ago