Linzen, het meervoud van linze (Lens culinaris), is het gedroogde zaad van de linzenplant. De peulvrucht wordt al eeuwen verbouwd, vaak in serres omdat ze veel warmte nodig heeft. Zelfs in het Oude Testament wordt de linze al vermeld. Vroeger stond het bekend als een ‘hippiegroente’: hippies trokken naar India en aten er goedekope linzenmaaltijden. Vandaag vind je ze vaak terug in Franse en Indiase, en ook Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten. Maar ook in onze Westerse keuken is ze al goed geïntegreerd.
De kleine, platronde peulvrucht komt in verschillende kleuren voor: oranje, geel, bruin en groen. De gele en oranje linzen zijn splitlinzen of koraallinzen: ze zijn snel klaar, koken stuk en verliezen hun heldere kleur tijdens het koken.
Door het ontbreken van een harde schil bevatten linzen minder vezels en daardoor zijn ze lichter verteerbaar dan andere peulvruchten. Je hoeft ze ook voor het koken niet noodzakelijk te weken. Spoelen wordt wel aangeraden. Afhankelijk van de soort, ligt de kooktijd tussen 20 en 50 minuten.
Linzen zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Daarnaast bevatten ze meervoudige koolhydraten, vitaminen B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink.
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
Het gebruik van supplementen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden ter aanvulling op onze…
Op deze pagina verzamel ik alle black friday deals voor veganisten en die leuk kunnen…
Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk…