Koken

Marineren

Mari…wat?

Volgens wikipedia is een marinade een (vrijwel steevast) zure, aromatische vloeistof die wordt gebruikt voor het verbeteren van de smaak van vlees, vis, tofu en groenten. Waarbij we ons hier natuurlijk alleen met de laatste twee gaan bezighouden 😉

Dat aromatische is dan afkomstig van de vloeistof zelf (bijvoorbeeld sojasaus) en/of van de kruiden of andere smaakmakers die je gebruikt.

De meest voorkomende marinades zijn vaak een combinatie van olie, kruiden, ui (in diverse varianten) en een vloeistof naar keuze (bijv. vruchtensap, wijn, bier, zelfs limonade,…)

Marineren is ook nog eens uiterst simpel. Je maakt de marinade in een handomdraai, doet deze in een kom of plastic zak (ecologisch gezien geef ik de voorkeur aan de kom) en laat er vervolgens het gewenste te marineren voedingsmiddel een paar uurtjes in trekken.

Persoonlijk marineer ik tofu en groenten minstens één dag van tevoren (zeker de tofu), omdat de smaken dan maximaal geabsorbeerd worden.

Vergeet ook nooit om regelmatig eens met de kom te schudden. Zo weet je zeker dat elk stukje tofu of groenten bedekt is en smaak zal afgeven.

Vegan sauzen

30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!

Naar wens bereiden

Na het marineren kan je de groenten of tofu naar wens bereiden. Waarom zou je deze bijvoorbeeld niet op de barbecue kunnen grillen? Dat is heus niet weggelegd voor vlees en vis alleen. Bakken, wokken of roosteren in de oven kan natuurlijk ook. Voor je dat doet haal je het voedingsmiddel een uurtje op voorhand wel even uit de marinade (anders te vochtig om mooi te kunnen bakken).

Smeer de marinade terug uit over je tofu, seitan of groente zodra die gebakken zijn, of kieper het vocht simpelweg bij je wokschotel. Lekker!

Voor diegenen wiens speekselklieren reeds geactiveerd zijn…hier alvast drie van m’n favoriete marinades!

Ook fan van marinade?

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago

De magie van paddenstoel poeder in je dagelijkse eetpatroon

Het gebruik van supplementen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden ter aanvulling op onze…

2 jaar ago

Black friday deals voor veganisten (2025)

Op deze pagina verzamel ik alle black friday deals voor veganisten en die leuk kunnen…

2 jaar ago

De design keuken als kloppend hart van de moderne leefruimte

Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk…

2 jaar ago