Soep

Pompoensoep met kruidige popcorn

Een feestelijk en kruidige soep met pompoen en popcorn (!).

Helaas is deze (nog) niet verkrijgbaar als snack in bioscopen maar schotel ze zeker eens voor aan vrienden en familie. Ze zullen positief verrast zijn 🙂

Serveer je de soep als aperitiefhapje, dan is dit recept voldoende voor 4 personen. Als voorgerecht dien je de hoeveelheden te verdubbelen.

Ingrediënten

Voor de pompoensoep

  • 1 ui
  • 1 preiwit
  • 1 pompoen (+/- 500 g)
  • 2 grote wortels
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl komijnpoeder
  • 1/4 cayennepoeder
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • snufje nootmuskaat
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el kokosrasp
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el olijfolie

Voor de popcorn

  • 25 g pofmaïs
  • 2 el zonnebloemolie
  • snufje zout
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 kl garam massala
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Voor de pompoensoep

  • Pel de ui en snij in grove stukken. Was de prei en snij in schijfjes. Schil de wortels en snij in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten en pitten van de pompoen en snij het vruchtvlees in grote stukken (schillen hoeft niet, tenzij niet bio). Pel en snipper de knoflook. Rasp de gember.
  • Verhit de olie in een pot en fruit de ui tot die zacht is. Voeg de knoflook en gember toe en bak deze kort mee. Doe de prei en wortels erbij en laat 3 minuten stoven onder afgesloten deksel. Roer af en toe.
  • Voeg de pompoen, kokosrasp en kruiden toe. Roer tot de groenten geheel met kruiden zijn bedekt. Blus met de bouillon en laat de soep op matig vuur en onder gesloten deksel 10 minuten sudderen.
  • Mix de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Voor de popcorn

  • Verhit de zonnebloemolie in een grote steelpan met bijpassend deksel. Controleer of de olie heet genoeg is door er 1 maiskorrel in te gooien. Begint deze direct te ‘dansen’ en open te barsten, dan kan de rest van de mais erbij. Zet meteen het deksel op de pan en til dit tijdens het bakken NOOIT op!
  • Zodra je de mais hoort poffen, draai je het vuur lager. Schud af en toe met de pan om te voorkomen dat de mais verbrandt.
  • Laat de mais verder poffen tot het stil wordt. Zet het vuur dan uit en laat nog 2 minuutjes staan onder gesloten deksel tot de laatste maiskorrels gepoft zijn.
  • Schep de (nog) warme popcorn in een grote kom en bestrooi met de kruiden. Meng het geheel flink door mekaar en kruid af naar smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over glaasjes (of borden indien voorgerecht) en leg er wat popcorn bovenop. Serveer meteen.

TIP

Lijkt 25 gram popcorn maar weinig in de pan? Bedenk dat de mais 8 keer in volume toeneemt. Laat je dus niet verrassen 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

Recent Posts

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago

De magie van paddenstoel poeder in je dagelijkse eetpatroon

Het gebruik van supplementen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden ter aanvulling op onze…

2 jaar ago

Black friday deals voor veganisten (2025)

Op deze pagina verzamel ik alle black friday deals voor veganisten en die leuk kunnen…

2 jaar ago

De design keuken als kloppend hart van de moderne leefruimte

Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk…

2 jaar ago