Umeboshi is een Japanse onrijpe gepekelde pruim of abrikoos, die zeer populair is in de macrobiotische keuken als smaakmaker. Ume betekent pruim en boshi betekent droog in het Japans.
De kleine pruim/abrikoos is rood, heeft een pit en smaakt sterk zuur en zout. Hij wordt gefermenteerd in een gezouten vloeistof, verrijkt met shisobladeren, die het de typische rode kleur geeft. Zo krijg je een zoute smaakmaker voor o.a soepen, sauzen, vinaigrettes of sushi.
Hij heeft vele goede eigenschappen. Hij reguleert de spijsvertering en de vertering van de verschillende voedingsmiddelen waar het aan toegevoegd wordt. De lange fermentatie van deze zure pruim met zeezout, een zuur-zoutcombinatie, zorgt voor een heel specifiek balancerend effect. Hij kan helpen om de ene keer een teveel aan zuur te neutraliseren en de andere keer een teveel aan base. Het helpt bij vermoeidheid, maagproblemen, constipatie, katers en een slechte adem.
In de handel vind je umeboshipruimen, umeboshipasta en umeboshieaijn.
De umeboshipasta zorgt voor een aangenaam zurige smaak en is zo een ideaal alternatief voor tomaat. Bovendien werkt de umeboshi heel sterk ontzurend en gunstig bij o.a. reumatische aandoeningen en ontstekingen.
De azijn, Ume Su genaamd (Su = azijn), is eigenlijk het zure pekelvocht van de melkzuurfermentatie van de ume-pruimen. Wegens zijn lichtzure smaak kan het als alternatief voor azijn gebruikt worden. Alleen is Ume Su zouter en minder zuur dan de gebruikelijke azijn.
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
Het gebruik van supplementen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden ter aanvulling op onze…
Op deze pagina verzamel ik alle black friday deals voor veganisten en die leuk kunnen…
Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk…